Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Биология на хлебарките / Blattodea

Хлебарките (на латински: Blattodea) са разред Крилати насекоми.

Хлебарките са едни от най-вредните насекоми живеещи в пряка близост до човека. Те са активни през цялата година. Ето защо премахването на хлебарки в частни жилища, ресторанти, хотели, здравни заведения и други обекти застрашени от тези вредители трябва да се извършва с качествени препарати целогодишно и съобразно нуждите на конкретния обект. На пролет и есен числеността на хлебарките в сградите с парно отопление рязко се увеличава.Това се дължи на спирането и пускането на парното отопление – тогава различните видове хлебарки в следствие на температурните промени сменят местообитанието си и се заселват масово в жилищата ни.

Хлебарките съществуват от над 300 милиона години. В природата се срещат около 4 хиляди вида, като под 1% от тях съжителстват с хората. Те са едни от най-разпространените вредители – насекоми.

В България се срещат четири вида хлебарки:

- кафява хлебарка Blattella germanica – обитава топли места с лесен достъп до вода и храна като кухни, около хладилници, печки, фурни, в стаите на жилищата, в мазета и шахти;

- черна хлебарка Blatta orientalis – обитава влажни и хладни места напр. бани, канали, мазета и др.;

- американска хлебарка Periplaneta americana – обитава топли и влажни места с температура над 33°С като абонатни станции, канализация, мазета;

- дългоантенеста хлебарка Supella longipalpa – среща се в топли и сухи места като мебели, библиотеки и др.;

Жизненият цикъл на хлебарките включва три фази – яйце, ларва (нимфа), възрастно (имаго). Яйцата се снасят в капсула, която женската носи на края на коремчето си до момента, в който малките са готови да се излюпят, или ги оставя на подходящи места в близост до вода и храна. Младите хлебарки (нимфи) приличат на възрастните, но са по-малки и веднага след излюпването си са готови за самостоятелен живот. Хлебарките са нощни насекоми. През деня се крият в цепнатини и пукнатини в стените, рамките на вратите, мебелите, оборудването и др., а през нощта излизат да търсят храна. Те са всеядни и се хранят с всякакви хранителни продукти и отпадъци от растителен и животински произход. Издържат на глад около месец. Хлебарките са едни от най-вредните насекоми, които хранейки се, замърсяват хранителните продуктите с изпражненията си или като повръщат част от смляната храна върху тях. Те са механични преносители на над 40 вида микроорганизми, от които патогенни за човека са стафилококи, салмонели, шигели и др. Пълзейки в канали и отходни места, те стават причинители и на чревни инфекции – коремен тиф, пара тиф, дизентерия, салмонелози и др. Хлебарките и частите от техните тела са така също и едни от най-честите причинители на астма.

Размножаване на хлебарките

Женските хлебарки отлагат (снасят) яйцата си в групи (в яйчна капсула или оотека), покрити от защитна покривка. Те или я носят със себе си до момента, в който малките хлебарки са готови да се излюпят, или я оставят на подходящо място в близост до храна и влага. Младите хлебарки (стадий нимфа) обикновено изглеждат като възрастните (с изключение на размерите си) и веднага след излюпването са готови за самостоятелен живот. Хлебарките растат, като сменят външната покривка на тялото си, т.е. линеят, преди да станат възрастни (имаго). Непосредствено след линеене нимфите са бели, но до 24 часа потъмняват.

Нагоре