Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Биология на бълхите / siphonaptera

 

Бълхите са дребни безкрили смучещи кръв насекоми. Бълхите наброяват около 1500 вида. Разпространението им е във всички континенти по света. Паразитират по животните с постоянна телесна температура, като – птици, бозайници и човека.

Синантропните видове се срещат в близост до хората – те биват котешка бълха, по-рядко кучешки бълхи и човешки бълхи.

Котешката бълха се среща главно в мазетата на жилищните сгради, блокове, къщи, необитаеми сгради, складовите помещения на търговските обекти и др. За разпространението на бълхите спомагат и домашните кучета и домашните котки, които имат контакт с опаразитени животни или с развъдните места на бълхите.

Биология на бълхите: 

Възрастните бълхи са дребни (2-4 мм.) безкрили насекоми с тъмно кафяво странично сплеснато тяло.  Покрити с множество членчета и космици насочени назад. Живеят м/у космите, козината, вълната на своя гостоприемник. На главата си бълхите имат чифт прости очи, чифт къси антени и устен апарат за пробиване и смучене. Третия чифт крачка на гърдите са по-дълги от останалите и с тях може да скача 9-10 см. на височина и 30-32 см. на дължина.

Мъжките бълхи са  с по-дребни размери, върхът на коремчето е извит нагоре и носи копулационен апарат.  Мъжките, както и женските бълхи се хранят с кръв.

При смучене на кръв бълхите пускат слюнка, която пречи на съсирването на кръвта и причинява слабо местно възпаление на кожата.  Пробождането на кожата е неусетно, по-голям дискомфорт създава движението на бълхите по тялото.  Бълхите са много лакоми и насмукват повече от необходимата им кръв. Кръвта която стомахът им неможе да събере, веднага се изхвърля през ануса.

Развитието на бълхата преминава през 4 фази: яйце; ларва; какавида и имаго. Обичайни биотопи на бълхите са жилището или убежището на гостоприемника, където има сравнително постоянна температура и влажност.

Женската бълха снася многократно по 3-10 бр. яйца (общо до 500 през целия си живот) в почвата и праха на пода в жилищата, захвърлени дрехи в колибите и  постелките на кучета и котки, в дупките на гризачите, в растителните отпадъци, в цепнатините на стените на апартаментите и жилищата и др. места. След снасяне на яйцата ларвите се излюпват м/у 2-12 дни. Ларвите се хранят с органични отпадъци – пърхот на гостоприемника, суха кръв от изпражнения на възрастни бълхи и др., и се придвижват много активно. Ларвите линеят 2 пъти и преминават през 3 възрасти. Сроковете на развитие зависят от температурата и влажността, и варират м/у 1 седмица и няколко месеца. Високата температура и ниската влажност са неблагоприятни за бълхата. При температура над  40 градуса те бързо загиват.

Възрастните бълхи могат да живеят след появата си без да се хранят няколко месеца и без да се размножават. Кръвосмученето на бълхите е от една минута до няколко часа при различните видове. Бълхата се храни няколко пъти в денонощие. Човешката бълха напада човека САМО когато е гладна. След насмукване с кръв тя го напуска и живее самостоятелно. Бълхите на животни също  не прекарват целия си живот в/у гостоприемника. Те могат да живеят в гнездата на гризачите дълго време в тяхно отсъствие и са в състояние да напуснат гнездата нощно време.

Нагоре