Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Борба и унищожаване на сляпо куче

Защита, борба и унищожаване на сляпо куче

 

Сляпо куче семейство „Spalacidae”

Сляпото куче има жълтеникаво-сива, къса и гъста козина, очите и опашката му не се виждат, тъй като са закърнели. Тялото е с дължина от 19 до 23 см, с цилиндрична форма, без шия. Главата е сплесната отгоре и отдолу. Ушните раковини липсват. Долните резци са по-големи и се показват извън устата. Достига тегло до 350 г.

Разпространено е в почти цяла Европа. У нас се среща из цялата страна, като по-голяма концентрация на сляпо куче има в Добруджа, Дунавската равнина и Южна България. По-големи популации има във вилните зони и около населените места. Обитава ниви (напр. картофени), зеленчукови и цветни градини. Заселва се в лехи с луковични и грудкови растения. Сляпото куче предпочита терени с льосови почви, където устройва жилището си. То е най-активно сутрин преди изгрев, около обяд и вечер след залез. Не спи зимен сън, копае ходове с резците си, като устата се затваря с кожна гънка, което не позволява проникването на пръста в нея. То набива изкопаната пръст в стените на тунела, като рядко я изхвърля на повърхността под формата на купчинки. Ходовете (галериите) му са дълги до 500 м, силно преплетени на различни нива по хоризонтала и вертикала. Купчинките с пръст са подобни на тези на къртиците, но са значително по-големи. Сляпото куче си търси храна в ходовете, която е корени и луковици на растения – картофи, лук, чесън, луковици и грудки на цветя и др. растения, корени на лозя, дървета и др. На дълбочина ходовете му достигат до 15-20 см. Гнездото си устройва на дъното на вертикален ход, който достига до 2 м. Около гнездото изгражда хранителни камери и тоалетна. Складира запаси от 20 до 30 кг, като почиства храната и я предпазва от разваляне. В периода на размножаване (март-април) женската ражда от 2 до 4 малки, които след около месец започват самостоятелен живот. Полова зрелост достигат след 1 година. Сляпото куче е преносител на лептоспирози.

Много често клиентите не са сигурни какъв е вредителя на засегнатите площи. За потвърждение е необходим оглед на място от специалисти. Характерен белег, по който може да се установи сляпото куче, са дупките под кореноплодните. Забележите ли домати, пипер, моркови, картофи, лук, чесън и др. да изглеждат потънали в почвата, това е сигурен знак, че вредителят е сляпо куче. Друг характерен белег е размерът – сляпото куче е 2-3 пъти по-едро от къртицата. Нерядко площите се атакуват и от двата вида вредители – сляпо куче и къртица.

Ултразвуковите устройства, както и различни отрови, които се продават в магазинната мрежа, са неефективни, а капаните се заобикалят.

При наличие на сляпо куче е необходимо да се потърси професионална ДДД-помощ от специалистите на Вредители-БГ с цел да не се увеличи драстично популацията им.

Благодарение на опита и професионализма на работещите в Вредители-БГ, след оглед ще се направи точна идентификация на вредителя. Разполагаме с голям набор от средства и методи за третиране, включващи механични средства, репеленти и професионални химични препарати от последно поколение. Броят на необходимите обработки се преценява, като се наблюдава спада на пораженията след първото третиране.

"Вредители-БГ” е лицензирана фирма за борба с вредителите – сляпо куче. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу сляпо куче се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Те са безвредни за хора, домашни животни и растения. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. "Вредители-БГ” третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.

Нагоре