Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Защита от мравки

Вредители-БГ е лицензирана фирма за борба с вредителите – мравки. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу мравки се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Те са безвредни за хора, домашни животни и растения. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. „Вредители-БГ” третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.

Мравките са семейство Formicidae и обитават различни биотопи в откритата природа, в близост до домовете или в самите домове. Мравките са повече от 340 рода и наброяват над 5 хиляди вида. В България са налични видове от местната фауна, както и такива внесени от чужбина.

Най-разпространени до човека са черната градинска мравка и червената домашна мравка. Те живеят на големи семейства, като образуват мравуняци (колонии), които може да се състоят от много отделни гнезда. Всяко отделно гнездо в колонията си има майка-царица. Активни са рано напролет и през лятото. Мравките имат силно развит полиморфизъм - разделяне на мъжки и женски, майки и работнички. Мъжките и женските излитат само в определено време на годината. Оплождането на женската се извършва по време на полет, след което мъжките умират. Женските остават без крила и образуват нови гнезда, в които снасят яйца като броят им варира от 350-500. За да се образува нов мравуняк са достатъчни 1 майка, 5 работнички и 20 ларви. Цикълът на развитие на мравките е яйце, ларва, какавида и имаго. Работничките са най-многобройни в гнездото. Развиват се от оплодени яйца, снесени от царицата и изпълняват различни функции – отопляват гнездото, грижат се за царицата и потомството, за структурата на гнездото и т.н.

Мравките са механични преносители на чума, туберкулоза, коремен тиф, дизентерия и др. Привлича ги миризмата на гной, храчки и рани, като дори могат да влязат под превръзката на рана.

Вредители-БГ” – защита от мравки в затворени помещения и открити площи

Борбата срещу мравките е трудна поради социалния им начин на живот и недостъпността на техните гнезда.

За премахването на развъдните им места е необходимо поддържането на чистота. Други профилактични мерки, които трябва да се предприемат за защита от мравките, са запушване на всички дупки, цепнатини и пролуки под первазите на прозорци и врати, край отоплителните тръби и кабели. Собствениците на обекти е необходимо да информират нашите служители, както за пътя на мравките, така и за евентуалното наличие на гнезда. С това се постига по-бърз и продължителен ефект при обработката. Химичните методи за борба с мравките се различават в зависимост от вид на препаратите, с които се въздейства, като по възможност се търси и третира гнездото.
  • Прахообразни препарати с контактно действие - полепват по мравката и се пренасят в гнездото;
  • Примамки - най-често под формата на гел,  съставени от инсектициди и атрактанти (захар, мед, месо и др.). Примамките се пренасят от работничките в гнездото и ефектът настъпва от 3 до 14 дни след обработката;
  • Препарати, от които се приготвят разтвори за пръскане. С тях се постига 95% успеваемост, като за гарантиране на дълготраен ефект се налага изпръскване на всички помещения в полазения от мравките обект. Ефектът от третирането настъпва на следващия ден. В зависимост от числеността на популацията в повечето случаи се налага повторно третиране, което е не по-късно от 14 дни след първата обработка.
При обработка срещу мравки на открити площи те не трябва да се напояват или  мият с вода няколко часа преди обработката и няколко часа след нея.
Нагоре