Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Защита от молци

Вредители-БГ е лицензирана фирма за борба с вредителите – молци. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу молци се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Те са безвредни за хора, домашни животни и растения. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. „Вредители-БГ” третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.

Молците са от семейство Tineidae. Те са нисши нощни пеперуди и наброяват 14 вида, от които най-разпространен е дрешния молец. Освен него, в жилищата се срещат и молци по мебели, кожуси, килими, картини и др. Някои видове се хранят с брашно, зърно, бобови култури и други видове хранителни продукти,  други с обработена кожа, а трети се хранят и с тъкани от синтетични материали. Почти всички молци се хранят с естествени влакна - вълна, коприна и др.

Развитието на молеца преминава през фазите яйце, ларва (гъсеница), какавида, имаго (пеперуда). Женската снася за 10 дни около 20 яйца, като ги прикрепя към тъканите със секрет. Ларвата стои в хранителното си тунелче, не пие вода и линее многократно. Вреда нанася само ларвата. Какавидата се отделя от мястото за хранене и строи същински пашкул, а след около месец от пашкула излита пеперудата, която живее не повече от 30 дни. През деня се крие на тъмно в гардероби, скринове, мокети и килими, а привечер излита от укритията си и търси места, в които да снесе яйцата си. Молците се привличат от места с изкуствена светлина.

Вредители-БГ”- професионална защита и унищожаване на молци

Това включва профилактични и изтребителни мерки, насочени срещу ларвите.

Профилактичните мерки за защита от молци са:
  • системно почистване и проветряване на помещенията;
  • редовно почистване на мебели и тапицерии с прахосмукачка;
  • излагане на зимните дрехи на слънце;
  • използване на отпъждащи вещества - изсушени портокалови кори, тютюневи листа, лавандула и много други;
Изтребителните мерки за защита от молци се базират на химични методи за обработка. Използват се  препарати под формата на разтвори за пръскане или аерозоли, с които се обработват дрехите, гардеробите, шкафовете, складовите помещения за прежди, тъкани, платове или готова продукция (дрехи, одеяла, килими и др.). За гарантиране на пълното ликвидиране на молците е желателно 60 дни след първоначалната обработка да се направи повторна такава на заразените обекти. Ако в помещението има много молци, и те могат да бъдат видени и през деня, това е ясен знак, че наоколо има ларви.
Нагоре