Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Защита от дървеници

„Вредители-БГ е лицензирана фирма за борба с вредителите – дървеници. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу дървеници се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Те са безвредни за хора, домашни животни и растения. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. „Вредители-БГ” третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.

Обикновената постелна дървеница Cimex lectularius е разпространена в целия свят и паразитира по хора, птици и по-едри домашни животни. Тялото на дървеницата е гръбокоремно сплескано, яйцевидно-овално, което улеснява придвижването й в цепнатини. Цветът й е червеникаво-кафяв. Възрастните са с размери 4-8 мм. Жизненият им цикъл е яйце, ларва (нимфа – 5 стадия), възрастно (имаго). Всички нимфни стадии и имагото на дървеницата се хранят с кръв в интервал от 3 до 7 дни. Активно смучат кръв от човека през нощта. През деня се крият в цепнатини и дупки на пода, в мебелите, в пролуките на стените, в оборудването и т.н. При кръвосмучене поглъщат голямо количество кръв, като могат да увеличат теглото си до 6 пъти. Дървеницата снася яйцата си на купчинки от 1 до 5 яйца дневно в продължение на 2 месеца или общо 200 яйца през целия си живот. Нимфите се излюпват от яйцата след 6 до 10 дни. Те активно търсят храна. Нимфите смучат кръв в продължение на 3 мин., а възрастните в продължение на 10-15 мин. Скоро след нахранването им се отлагат фекални капки, които оставят черни или кафяви петна по повърхностите. Дървениците лесно се преселват от едно помещение в друго по стените, корнизите и тръбите и най-често се пренасят с личните вещи в куфари и чанти. При ухапване се образуват болезнени пъпки, които сърбят и са изключително неприятни, а на пръв поглед могат да наподобяват ухапвания от комари или бълхи. Разликата при дървениците е, че те нахапват и около интимните части на тялото, като нападат само нощно време, когато човек е заспал. Пъпките са по-големи и болезнени при допир. При разчесване, причинено от кръвосмученето, могат да причинят вторични бактериални инфекции.

„Вредители-БГ” - професионално обезпаразитяване от  дървеници

От санитарно-профилактичните мерки главно място заемат хигиенните мероприятия. Необходимо е помещенията преди пръскане да се почистят, като се използва прахосмукачка или се измете площта, която е заразена. Най-ефективни резултати се получават при обработка с инсектициди с остатъчно действие. На обработка подлежат легла, матраци, мебели, пукнатини и цепнатини в пода и стените, както и оборудването в жилищните помещения. След обработка помещенията се оставят затворени в продължение на 1-2 часа, като след това се проветряват. Ако дървениците са се заселили в даден обект повече от 14 дни, задължително се налага да се извършат две пръскания с интервал между тях от 7-10 дни. Прави се с цел да се прекъсне размножаването и разпространението им, като по този начин ще се обезпаразити помещението дори от новоизлюпени малки дървеници.

Нагоре