Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Борба със съсели / сънливци

Защита, борба и унищожаване на сънливци / съсели

 

От семейство сънливци (Gliridae) в България са пет вида. Съселите са разпространени в Южна и Централна Европа. У нас се срещат из цялата страна - от морското равнище до горната граница на гората.

Обитават широколистни и смесени гори, паркове и градини. Нерядко сънливецът се заселва в таванската и под покривната част на сградите- къщи, вили, стопански постройки и други. Съселите се катерят добре, движат се между клоните на дърветата и рядко слизат на земята. Вечер при заселване в сгради тропат в под покривните пространства, където правят убежища. Съселите са непоправими творци на бели. Спят цяла зима, но събудят ли се през март не остават незабелязани. Могат да докарат до лудост нападнатите стопани, да ги оставят без вещи, спокойствие и сън.

Съселът може да се сбърка с катеричка или мишка. Те са сиви на цвят с дълга пухкава опашка, бяло коремче и тъмни кръгове около очите. През деня сънливецът спи в леглото си. Размножителният период е от юни до септември. Ражда 4-6 броя малки. Храни се с пъпки на дървета, филизи, листа, кора, букови и дъбови жълъди и орехи, семена, ягоди и т.н. Също така яде гъсеници, насекоми, яйца на птици и техните малки. Вреди по градините, както по къщите, вилите и стопанските постройки.

Медицинското им значение е, че съселите пренасят салмонелоза, ку-треска и др.

В нападнатите къщи съселите копаят дупки в тавана, сачака, под стрехата и под покривното пространство. Сънливците прегризват гипсо-картона, окачения таван, прегризват кабели, вещи, мебели и т.н. Ако слязат по етажите, влизат в гардероби, дрешници, мазета, складови помещения и т.н., правят си си убежища, търсят храна, плодове и ядки, които те складират неуморно. Прегризват дрехи, чанти, обувки, дограма, вещи, дървения и т.н. Правят големи поразии, като освен че прегризват вещи, пренасят бълхи, уринират навсякъде, оставят фекалии, косми и др. Миризмата им се разнася навсякъде. Тропането и звуците от съселите, където играят или се чифтосват, са силни и олелията може да ви подлуди. Шумотевицата се увеличава в началото на пролетта, когато идва новото поколение и родителите ги обучават за самостоятелен живот. В края на есента, преди заспиване, усилено се хранят за натрупване на мазнини и стопанските щети се увеличават многократно.

Борба със съсели и третирането на обекти заселени от тях

За успешната борба със съселите, поначало трябва точно да се идентифицират. Прави се оглед и се задават уточняващи въпроси. Установяването, че са сънливци става по техния начин на живот, пътищата им, фекалии, места на нагризване и др. Могат да се видят по покрива, на оградата, по дърветата до къщата. Съселите са безстрашни и не се плашат от хората.

Основна трудност при борбата със сънливците е освен че са буйни и са "неуловими". Интелигентни са и прескачат капаните, звуковите устройства не им влияят, отровата не се докосва. Съществуващите репеленти от лимони и пелинова вода са краткотрайни и не ги прогонват.

Нашата фирма "Мони-93/ "Вредители-БГ", въз основа на опита си, използва специално направени примамки, както и механични и химични средства в зависимост от условията на конкретния обект и наша преценка. След отстраняването им в дадения конкретния обект, в него и района около него, е добре всяка пролет и есен да си прави профилактика, защото може да дойде нова колония от съседство.

Добре е при заселване със съсли да се третират веднага, тъй като може да се увеличат и засегнат съседните постройки и догодина ще се увеличат многократно.

Цената за третиране на обекти, заселени със съсели, се определя от големината на популацията, големината и вида на обекта, околната среда около него, броят на третиранията се преценява в зависимост от условията, като се наблюдава спада на активността им и пораженията, които нанасят след първата обработка.

Вредители-БГ е лицензирана фирма за борба с вредителите – сънливци / съсели. Ние работим под контрола на РЗИ (ХЕИ) и сме регистрирани в МЗ. Обработката срещу гризачи се извършва само със съвременни препарати от водещи производители, лицензирани и контролирани от МЗ за професионална употреба. Предлагаме както еднократни обработки, така и абонаментни ДДД договори според изискванията на РЗИ. Вредители-БГ третира жилища, търговски обекти и външни пространства от всякакъв характер. Нашата дейност е на територията на София, Пловдив, Перник, Дупница, Благоевград.
Нагоре