Обадете ни се: 0879 36 99 92; 0888 64 21 35

Свят без хлебарки!

Специалистите подхождат с особено внимание към борбата с най-упорития домашен вредител – хлебарките. Хлебарките дължат оцеляването си на дебелата хитинова обвивка, която покрива яйцата на хлебарките. Затова няма препарат, който да унищожава яйцата на хлебарките. ДДД обработките против хлебарки се провеждат със специални препарати против хлебарки и изискват няколко последователни третирания през около 28 дни. Така новоизлюпените хлебарки могат да бъдат унищожени преди да достигнат полова зрялост и на свой ред да снесат яйца, от които да се родят нови хлебарки. Проблемът се задълбочава и от това, че хлебарките и техните яйца се внасят заедно със стоки, предмети или опаковки. Хлебарки прииждат и от съседите – по канализацията, през отвори и цепнатини. Така, за да бъде успешна борбата с хлебарките, тя изисква перманентни усилия. Ето и най-важните превантивни мерки, които ще ви помогнат в борбата с хлебарките:
Лишете хлебарките от храна и не дръжте храната на открито.
Затегнете крановете, спрете течовете и сълзенето на тръбите – хлебарките могат без храна, но не могат без влага.
Поддържайте чистота.
Запушете пролуките и процепите под вратите, през които проникват хлебарките.
Внимавайте когато внасяте предмети, особено – картонени опаковки, с тях може да внесете и хлебарки.
При обзавеждане избягвайте излишните дървените облицовки и гипс-картона – хлебарките обожават тези материи.
Организирайте съседите и обработете два пъти с препарат с дълготрайно остатъчно действие цялата сграда, в това число мазетата и стълбищата. Единичните ДДД обработки имат ефект, но част от хлебарките се преселват у съседите, откъдето могат по-късно да се върнат обратно.
Не използвайте срещу хлебарки препарати за растителна защита. Те могат и да унищожат голяма част от хлебарките, но и да предизвикат остри алергии или по-лоши последици.
Не се успокоявайте, че вече виждате по-малко хлебарки. Ако видите дори една това значи, че у вас вече има стотици. Хлебарките излизат на тъмно, а ако го правят през деня, значи или в гнездото им е тясно или не им достига храната.
Борете се срещу хлебарките като повикате подготвени специалисти от ДДД фирми, регистрирани в Министерството на здравеопазването и работещи под контрола на РИОКОЗ.
Унищожаването на хлебарките е изключително трудно. Дори когато са постигнати много добри резултати и броят на хлебарките е сведен до единични екземпляри, е почти неизбежно повторното внасяне на хлебарки или яйчни капсули с различни хранителни стоки, багаж и др.
От изключителна важност е стриктното провеждане на предпазни (профилактични) мерки, които целят да се ограничи достъпът им до сградите и да се намали заселеността на хлебарките чрез системно хигиенизиране.
Особеностите в начина на живот на хлебарките затрудняват в голяма степен борбата срещу тях поради това, че често убежищата им остават необработени. По тази причина много е важно да се подбере най-подходящия препарат, честотата и формата на приложение.


Нагоре